Slider

Szybkie świąteczne krokiety

 

Lubicie szybkie potrawy, które można przygotować na chwilę przed przyjściem gości? Taki jest właśnie nasz przepis na szybkie krokiety.

Składniki

  • opakowanie papieru ryżowego
  • mięso z rosołu
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • sól / pieprz
  • sos sojowy
  • olej do smażenia
  • letnia woda

Przygotowanie

Mięso oddzielamy od kości i chrząstek i umieszczamy w misie blendera. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu. Wrzucamy do mięsa i mielimy na gładką masę. Dodajemy zieloną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Na duży talerz nalewamy letniej wody i zamaczamy w niej papier ryżowy. Kiedy stanie się elastyczny, układamy go na desce do krojenia i na środek nakładamy łyżkę farszu (zostawiamy wolne boki).

Formujemy krokiety: zakładamy na farsz dół papieru, potem prawy i lewy bok i rolujemy. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z czerwonym barszczem.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close