Slider

Carpaccio z wędzonej polędwiczki

 

Włoska kuchnia nie od dziś cieszy się sporym powodzeniem na całym świecie. Idąc za tym trendem mamy dla Was przepis na carpaccio, czyli popularną przekąskę ze wspomnianego kraju.

W naszej wersji, zamiast cienko pokrojonej wołowiny, główne skrzypce gra wędzona polędwiczka Kiera. Sprawdza się w tym przepisie idealnie. Z resztą sprawdźcie sami – to naprawdę szybki i prosty przepis.

Składniki

  • 1 wędzona polędwiczka Kier
  • 2 łyżki z oliwy z oliwek
  • grubomielony pieprz
  • garść rukoli
  • łyżka parmezanu lub innego twardego sera

Przygotowanie

Za pomocą ostrego noża pokroić w cienkie plasterki polędwiczkę i ułożyć na dużym talerzu w taki sposób, by plasterki na siebie nachodziły. Na środku ułożyć rukolę i posypać wiórkami sera. Polać oliwą i oprószyć obficie pieprzem. Carpaccio można podawać również z orzechami, oliwkami, kaparami i owocami. Smakują wybornie z grzankami z bagietki.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close