Slider

Tartaletki z białą kiełbasa i jajkiem

 

Szukasz inspiracji na wielkanocne dania? Wypróbuj nasz przepis na tartaletki. Ich nadzienie zawiera to, co bez wątpienia kojarzy się nam z tymi świętami – białą kiełbasę i jajka. Jesteśmy pewni, że w tej formie ucieszą niejedne kubki smakowe.

Składniki

Nadzienie:

  • 300 g sparzonej Białej Kiełbasy z Szynki od Kiera
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 surowe jajka
  • pęczek szczypiorku lub cebulki dymki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

 

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 100 g twarożku kanapkowego
  • 2 łyżki maślanki

Przygotowanie

Składniki ciasta łączymy ze sobą na stolnicy lub w misce robota kuchennego. Wyrabiamy dobrze i formujemy kulę. Jeśli mamy czas, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki.
Jeśli nie mamy czasu na leżakowanie ciasta, od razu wałkujemy je na grubość ok. pół centymetra i wyklejamy nimi foremki na tartaletki (możesz użyć też formy na tartę).

Ustawiamy piekarnik na 200 stopni. Gdy się nagrzeje, wstawiamy ciasto na ok. 10- 15 minut (pieczemy, aż będzie złote).

W międzyczasie przechodzimy do robienia nadzienia. Kiełbasę i jajka kroimy w plasterki. W misce za pomocą trzepaczki łączymy surowe jajka ze śmietanką, majonezem i chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyjmujemy tartaletki z pieca. Układamy na nich kiełbasę i jajka, wlewamy przygotowaną masę i posypujemy szczypiorkiem (zostawiamy trochę zieleniny do ozdoby, na później). Pieczemy kolejne 20 minut, aż masa się zarumieni.

Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane szczypiorkiem.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close