Slider

Schab duszony z jabłkami cebulą

 

W jaki sposób możecie go potem wykorzystać? Polecamy smakowite danie obiadowe – schab duszony z jabłkami i cebulą.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 kotletów ze schabu z kością
  • 3/4 szkl. bulionu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub francuskiej
  • 1 łyżka świeżej szałwii
  • 1 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 średnie jabłka – cienko pokrojone w plasterki
  • 1 mała czerwona cebula – pokrojona w półplasterki
  • pieprz i sól

Przygotowanie

Przyprawcie kotlety z obu stron solą i pieprzem. Wlejcie 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Podgrzejcie ją na średnim ogniu.

Unieście kotlety na patelni i smażcie ok. 3-5 minut z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Kiedy będą gotowe wyłóżcie je na talerz. Na patelnię dolejcie pozostałą oliwę. Dodajcie jabłka i cebulę i smażcie 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Doprawcie solą, pieprzem, szałwią, rozmarynem i tymiankiem.

W małej misce wymieszajcie bulion drobiowy i musztardę. Uzyskaną miksturę wlejcie na patelnię. Delikatnie wymieszajcie drewnianą łyżką, zeskrobując z dna pozostałości po smażeniu.

Kotlety ułóżcie między jabłkami i gotujcie jeszcze 2-3 minuty, aż kotlety będą zupełnie miękkie, a ilość płynu zmniejszy się o połowę.

Et voilà – gotowe! Możecie się cieszyć aromatem wyśmienitego schabu.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close