Slider

Polędwiczka z czereśniami

 

Nie domyślacie się nawet, jak dobrze smakują czereśnie w asyście wieprzowiny! Gdy dodacie do tego boczek i camembert, powstanie idealny obiad na specjalną okazję. Wypróbujcie nasz przepis – naprawdę warto.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 100 g boczku w cienkich plasterkach
  • 1 ser camembert
  • sól i pieprz
  • 2/3 szklanki wody + łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia

 

Sos czereśniowy:

  • 2 szklanki czereśni lub wiśni
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Polędwiczkę oczyszczamy z białych błonek i kroimy na 2 cm plastry. Rozbijamy tłuczkiem na płaskie kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Ser kroimy w plasterki. Na każdym kotlecie kładziemy jeden plasterek i zawijamy w roladkę. Owijamy boczkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki na złoto. Zalewamy wodą z sosem sojowym i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Czereśnie lub wiśnie drylujemy. Dodajemy do nich ocet i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do mięsa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy razem jeszcze ok. 2 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami lub sałatką z rukoli.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close