Slider

Polędwica Wellington

 

Polędwica wołowa w cieście to efektowne danie główne – na specjalne okazje. Idealnie pasuje więc do świąt. Zapraszamy do wspólnego przygotowania Polędwicy Wellington.

Składniki

  • polędwica wołowa
  • pieczarki
  • musztarda dijon
  • czosnek
  • szynka parmeńska
  • ciasto francuskie
  • żółtko
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • olej
  • świeży szpinak
  • cebula
  • czosnek

Przygotowanie

Polędwicę wołową należy oczyścić z błon i wyciąć środkową jej cześć, Następnie mięso solimy i przyprawiamy pieprzem. Doprawioną polędwicę smażymy z każdej ze stron, na rozgrzanym wcześniej oleju, tak aby mięso ,,zamknąć”.
Następnie siekamy wcześniej umyte i osuszone pieczarki. Smażymy je na patelni, dodając rozgnieciony czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Gdy pieczarki odparują swój nadmiar wody, przekładamy je do osobnego naczynia.
Na blacie rozwijamy folię spożywczą, układamy na niej cienko pokrojone plastry szynki parmeńskiej. Na nią wykładamy pieczarki, następnie polędwicę, którą smarujemy musztardą dijon. Całość należy ciasno zawinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Po upływie tego czasu odwijamy mięso z foli i układamy na kawałku ciasta francuskiego. Przy użyciu foli zawijamy całość dość ciasno i wkładamy do lodówki na kolejne 15 minut.
Kiedy minie kwadrans, ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Następnie za pomocą tępej strony noża nadajemy wzór na cieście i posypujemy gruboziarnistą solą. Całość wrzucamy do wcześniej nagrzanego do temperatury 180 stopni Celcjusza piekarnika, na ok. 35-40 minut.
Na rozgrzanej patelni wraz z olejem wrzucamy rozgnieciony czosnek i cebule. Chwilę smażymy, ściągamy z ognia i wrzucamy szpinak tak aby lekko go ogrzać.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close