Slider

Niebanalna kiełbasa z rusztu

 

Skąd taka nazwa? BO nasz Szef Kuchni, Krzystof Bielawski, zawsze przygotowuje niebanalne połączenia. Tym razem zaproponował wyjątkowy przepis na Kiełbasę z rusztu, faszerowaną serem i przekładaną warzywami – podawaną z pikantnym sosem piri- pirii oraz pieczonym pieczywem.

Składniki

  • kiełbasa – 1 sztuka
  • papryka – 1 sztuka
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • cukinia – 1 sztuka
  • papryczka piri-pirii (małe chili)
  • pieczywo dobrej jakości najlepiej pełno ziarniste
  • sok pomarańczowy – 50 ml
  • oliwa z oliwek – 40 ml
  • wędzona papryka – 5 g
  • skrobia ziemniaczana – 10 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • miód – 5 g
  • sos sojowy – 10 ml

Przygotowanie

Drewniane patyczki do szaszłyków zanurzamy w wodze, aby nie spaliły się nam na grillu gdy będziemy układać gotowe przekładańce. Następnie kroimy kiełbasę i warzywa – mniej więcej na podobne kawałki ok 2 cm. Warzywa wrzucamy do osobnej miski, przelewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką w proszku.

Na patyczek nakłuwamy naprzemiennie kiełbasę i warzywa – ważne, aby zacząć i skończyć kiełbasą tak, aby szaszłyki się nie rozpadły. Gdy będą już gotowe układamy je na grillu.

Pieczywo należy skropić oliwą i również ułożyć na grillu. Gdy będzie już rumiane nacieramy je czosnkiem.

W małym rondelku gotujemy sok, następnie zagęszczamy go skrobią ziemniaczaną. Dodajemy posiekane papryczki, miód i sos sojowy. Gotowym sosem polewamy kiełbaski.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close