Slider

Grillowane finger food

 

Karkówka, drób, ryby a nawet warzywa – to już swego rodzaju grillowa klasyka. Co innego grillowane finger food. Sprawdzają się na każdym przyjęciu, gdyż nie potrzeba do nich żadnych sztućców – jemy je palcami.

 

Ananas w boczku

Składniki

  • Ananas
  • 20 cienkich plasterków boczku

Przygotowanie

Świeżego ananasa obieramy ze skóry. Przekrawamy pionowo na pół i kroimy w ósemki. Pozbywamy się z każdej cząstki twardego rdzenia. Każdy kawałek nabijamy na patyczek do szaszłyka i owijamy w cienki plaster boczku.

Koreczki z kurczaka i brzoskwini

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 4 brzoskwinie
  • mały jogurt naturalny
  • łyżka przyprawy curry
  • szczypta soli

Przygotowanie

Piersi kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do miski. Jogurt mieszamy z curry i polewamy nim mięso. Dokładnie łączymy i odstawiamy do przegryzienia na ok. pół godziny do lodówki. Brzoskwinie kroimy w ósemki. Nabijamy naprzemiennie z kurczakiem na patyczki do szaszłyków. Piec na grillu na złoto.

Papryczki faszerowane serkiem w boczku

Składniki

  • 3 duże kolorowe papryki lub 12 małych papryczek (mogą być też papryczki jalapeno)
  • 150 g kremowego serka
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 12 cienkich plasterków boczku
  • sól / pieprz

Przygotowanie

Serek mieszamy z tartym serem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli mamy male papryczki kroimy je na pół, jeśli mamy duże kroimy je na 4 części. Usuwamy gniazda nasienne. Połowę papryczek smarujemy obficie serkiem i przykrywamy drugą częścią, tworząc „kanapkę”. Owijamy plasterkiem boczku. Pieczemy na grillu na złoto.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close