Slider

Żeberka w cebulowym sosie

 

Wiemy dobrze, że KIERujący się smakiem uwielbiają tradycyjne potrawy. Stąd pomysł na przepis na żeberka skąpane w cebulowym sosie.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • Szklanka wrzącej wody
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

 

Marynata:

  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Papryka słodka
  • Czosnek granulowany

Przygotowanie

Żeberka kroimy w kawałki i nacieramy mocno składnikami marynaty.
Cebule kroimy w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim żeberka. Kiedy będą ładnie rumiane, przekładamy je do brytfanny lub do wolnowaru.
Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż się zeszkli. Przekładamy do mięsa. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie tak miękkie, że kości będą łatwo odchodzić.
Wyjmujemy mięso, liście laurowe i ziele angielskie, a sos blendujemy.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli będzie zbyt płynny zagęszczamy: pół łyżeczki skrobi rozpuszczonej w łyżce wody.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close