Slider

Zapiekany schab z warzywami

 

Zapiekany schab przyrządza się naprawdę szybko, a smakuje wybornie. Tym razem ukryjemy go pod warzywna pierzynką z pieczarek, cebuli i pomidorków koktajlowych.

Składniki

  • 3-4 kotlety schabowe
  • 3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka
  • 6 pieczarek przekrojonych na pół
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki tartej mozzarelli
  • ¾ szkl. bulionu grzybowego
  • sól / pieprz

Przygotowanie

Lekko rozbite kotlety ułóżcie w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Posypcie równomiernie ziemniakami, cebulą i pieczarkami.
Do bulionu grzybowego dodajcie tymianek i bazylię. Polejcie nim kotlety z warzywami.

Następnie przykryjcie naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 minut.
Kiedy mięso i ziemniaki będą miękkie posypać je tartym serem i pomidorkami. Wstawić do pieca na kolejne 10 minut, aby ser się roztopił, a pomidorki lekko przypiekły.
Smacznego!

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close