Slider

Zapiekanka makaronowa

 

Szybki i smaczny obiad? Zapiekanka makaronowa sprawdzi się w tym temacie najlepiej. Lista składników jest dość długa, ale uwierzcie nam – przekłada się na wyborny smak.

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, szynka lub łopatka)
  • 500 g grubego makaronu (np. penne lub farfalle)
  • 4 łyżki mąki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • kartonik sosu pomidorowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szklanka wody
  • szklanka tartego żółtego sera
  • tłuszcz do smażenia
  • sól/ pieprz

Przygotowanie

Makaron ugotować aldente i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Mięso pokroić w drobną kostkę i obtoczyć w mące. Obsmażyć na zloty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Dodać drobno pokrojoną cebulę i marchewkę rozdrobnioną w kostkę. Podsmażyć razem ciągle mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
Zalać wodą, dodać przyprawy i dusić razem pod przykryciem przez ok 10 minut.
Dodać sos pomidorowy i gotować przez kolejne 5 minut. Kilka łyżek sosu przełożyć do miski i wymieszać razem ze śmietaną. Wymieszać z gotującym sosem, ciągle mieszając.
Kiedy zgęstnieje polać nim wcześniej przygotowany makaron. Na wierzchu posypać żółtym serem i piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż ser ładnie się przyrumieni).

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close