Slider

Świąteczny tort kanapkowy

 

Jeśli szukacie czegoś niebanalnego na zbliżające się święta wielkanocne, mamy dla Was idealny przepis. Tort kanapkowy z Szynką Szlachecką Borowiaka zachwyca nie tylko wyglądem, lecz i smakiem. Polecamy!

Składniki

  • opakowanie chleba tostowego
  • 200 g Szynki Szlacheckiej Borowiaka Kier
  • 500 g serka kanapkowego
  • garść rukoli
  • pęczek szczypiorku
  • ½ papryki
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek rzodkiewek
  • zioła i warzywa do dekoracji

Przygotowanie

Z chleba odkrajamy skórki. Szczypiorek, rzodkiewki i paprykę bardzo drobno siekamy i mieszamy z serkiem. 4 kromki chleba układamy w małej tortownicy (można ułożyć je od razu na paterze- wówczas tort będzie kwadratowy). Smarujemy pastą, posypujemy rukolą i układamy kolejne kromki, mocno dociskając.
Smarujemy 2 łyżkami majonezu i posypujemy drobno posiekanym jajkiem. Układamy kolejne kromki i dociskamy. Smarujemy serkiem, posypujemy drobno posiekaną szynką i układamy kolejne kromki. Czynność powtarzamy aż do wykończenia składników.

Wstawiamy tort do lodówki na ok. 2 godziny, aby składniki dobrze się ze sobą „skleiły”. Wyjmujemy z foremki, smarujemy majonezem i ozdabiamy według własnej fantazji, np. szczypiorkiem, rzodkiewką, koperkiem, natką pietruszki czy sałatą.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close