Slider

Skrzydełka w ostrej marynacie

Szukacie przekąski na spotkanie ze znajomymi? Mamy dla Was idealną propozycję. Pikantne skrzydełka w marynacie z chilli przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 łyżka cukru lub innego „słodzidła”
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrego sosu chilli

Przygotowanie

Skrzydełka podzielić na 3 części – najcieńszą wyrzucić, a resztę natrzeć solą. Na maśle podsmażyć przez kilka sekund czosnek, dodać cukier, miód, ketchup i papryki. Gotować na małym ogniu przez 30 sekund, ciągle mieszając, aż masa będzie mieć konsystencję pasty.

Wystudzić i wymieszać dokładnie ze skrzydełkami.

Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez ok. 60 – 70 min., w temp. 180 stopni, aż cukier z marynaty się skarmelizuje, tworząc ładną zarumienioną skórkę.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close