Roladka z polędwiczki wieprzowej na kapuście z grochem
„Świąteczna kuchnia Kiera” ma dziś dla Was kolejną propozycję. Krzysztof Bielawski przygotował kolejne niebagatelne zestawienie tradycyjnych, bożonarodzeniowych smaków. Tym razem zaprasza do wspólnego przygotowania Roladki z polędwiczki wieprzowej na kapuście z grochem.
Składniki
- polędwiczka wieprzowa
- cebula
- boczek wędzony parzony
- musztarda
- majeranek
- śliwki suszone
- kiszona kapusta
- groch łuskany
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kapustę przekładamy do dużego garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy wodą tak, aby przykryła całą kapustę. Gotujemy pod przykryciem aż kapusta delikatnie zmięknie.
Wcześniej wymoczony groch gotujemy osobno w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Po tym czasie kapustę łączymy z grochem i doprawiamy majerankiem.
Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i śliwki. Całość smażymy ze sobą. Następnie dorzucamy musztardę i majeranek i odstawiamy do wystygnięcia.
Wcześniej oczyszczoną polędwiczkę wieprzową należy pokroić i rozklepać. Mięso solimy i pieprzymy, następnie nakładamy farsz i zawijamy roladki.
Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony, aby je zrumienić. Następnie przekładamy do rondla z grochem i kapustą. Przykrywamy i wrzucamy do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.