Slider

Mini cheesburgery

Dzisiaj z kolei przygotowaliśmy coś nieco bardziej tradycyjnego, jeśli chodzi o temat tzw. małych przekąsek – „na jeden kęs”. Może zainteresuje Was przepis na mini cheesburgery?
Zerknijcie na przepis.

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • pomarańczowy ser cheddar
  • sałata lodowa
  • ogórek konserwowy
  • ketchup

 

Bułeczki:

  • 560 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 7g
  • 220 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki sezamu do posypania

Przygotowanie

W rondelku podgrzewamy mleko i wodę, wrzucamy do nich masło i wsypujemy cukier – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i studzimy. Płyn musi być letni.

Połowę mąki wsypujemy do dużej misy. Mieszamy ją z solą i drożdżami. W środek wlewamy ciepłą mieszankę mleka, wody, masła i cukru i zaczynamy zarabianie ciasta. Dodajemy po trochu pozostałą mąkę. Wyrabiamy aż ciasto będzie plastyczne – wówczas przekładamy je na stolnicę. Ugniatamy aż przestanie lepić się do rąk i stanie się zwarte.

Z ciasta formujemy małe kuleczki, tak by łączenie było na dnie, a góra była okrągła i gładka. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 45-50 stopni piekarnika do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie zwiększamy temp. do 180 stopni. Wyjmujemy bułki i smarujemy je rozmąconym jajkiem. Posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25-30 minut aż będą złote.

Kiedy bułeczki się pieką wyrabiamy mięso z przyprawami. Masa musi stać się kleista. Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je łyżką, aby powstały małe kotleciki. Grillujemy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez ok. 5 minut (można użyć tez grilla elektrycznego). Bułeczki przekrajmy, na spód dajemy odrobinę ketchupu, mały kawałek sałaty, kotlet, ser, ogórek i drugą część bułki. Spinamy wykałaczką

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close