Slider

Gulasz z pręgi wołowej z grzybami

 

Lubicie smak grzybów? W naszym przepisie na gulasz z pręgi wołowej idealnie się sprawdzają.
Jeśli chcecie zaskoczyć domowników niecodziennym podaniem tej potrawy, polecamy sprawdzić przepis na placek z cukinii. Z powodzeniem zastąpi zwykłe ziemniaki 👌

Składniki

  • 1–1 i 1/2 kg surowego boczku ze skórą
  • 1 kg pręgi wołowej
  • 2 drobno posiekane cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 1 litr zimnej wody
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • (opcjonalnie) 1/2 szklanki zimnej wody + 2 czubate łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Mięso pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pręgę, do momentu aż mięso zmieni kolor na brązowy. Dodać cebulę i smażyć ciągle mieszając – tak długo, aż cebula się skarmelizuje. Zalać wodą i zagotować.

Przelać całość do garnka lub wolnowaru. Dodać grzyby i dusić na malutkim ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie (jeśli korzystamy z wolnowaru ustawiamy opcję low na 6h).

Dodać przyprawy do smaku. Jeśli sos będzie zbyt płynny można zagęścić go mieszając zimną wodę z mąką i wlewając miksturę do gotującego się płynu (najlepiej ciągle mieszając aby nie powstały grudki).

Podawać z ziemniakami lub z plackiem ziemniaczanym lub z cukinii.

 

BONUS: przepis na placek z cukinii

Składniki

  • 1/2 małej cukinii
  • 1 jajko
  • łyżka mąki dyniowej
  • suszona cebula i sól

Przygotowanie

Cukinię utrzeć, połączyć z pozostałymi składnikami.
Patelnie porządnie nagrzewamy, zmniejszamy ogień i dopiero nakładamy ciasto. Przykrywamy pokrywką i jak spód dobrze się zetnie, obracamy silikonową łopatką na drugą stronę.

Pozostając na stronie, zgadzasz się na użycie plików cookies Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close